Kylmät ja kosteat sellit, likaa ja löyhkää, rottia ja tauteja. Kärsimyksen paratiisi.

Olet tässä: Etusivu / Turun linna / Linna vankilana

Turun linna vankilana

Turun linna on ollut vankilana lähes koko olemassaolonsa ajan. Paksuseinäiset holvatut huoneet ovat olleet luonnollisia pahantekijöitten säilytyspaikkoja jo ennen kuin vankeutta käytettiin rangaistuksena nykyaikaisessa mielessä. Keskiajan ja 1500-luvun rangaistukset olivat ruumiin-, häpeä- tai sakkorangaistuksia, mutta syylliseksi epäilty voitiin sulkea myös tunnustusvankeuteen.

Linnan tunnetuimmat vankilat ovat voudinkammarin alapuolella oleva kahdeksan metrin syvyinen kuiluvankila, Jaakko Ilkan vankityrmä ja Eerik XIV:n vankilahuone esilinnan puolella. Portinvartijan kamarin itäpuolelle rakennettiin 1550-luvulla porrashuone, jonka yläpuolista tilaa kutsutaan Jordanin kamariksi. Huoneessa pidettiin 1650-luvulla ylioppilas Karl Jordania vangittuna viisi vuotta. Hän sai mestaustuomion kaksinnaimisesta.

Kruununvankilan käytössä oli useampia huoneita eri puolella linnaa, kunnes pyöreään torniin sisustettiin uudenaikainen vankila 1770-luvulla. Linnasta toimineesta työ- ja ojennuslaitoksesta siirrettiin viimeiset vangit Kakolaan 1891.

Lähde: Turun linna, päälinnan opaskirja, Turun museokeskus 2009

Bienvenue a turku