Aikakausi, jolloin linnan uudistaminen eteni harppauksilla.

Olet tässä: Etusivu / Rakennusvaiheet / Vaasa-kuninkaiden aika

Vaasa-kuninkaiden renessanssin aika


Vaasa-kuninkaiden kausi kattaa seuraavat rakennusvaiheet:

I 1505-1555

Kustaa Eerinkinpoika Vaasasta tuli kuningas vuonna 1523. Vierailtuaan Turussa vuonna 1530 hän aloitti korjaustyöt, joiden tarkoituksena oli muuttaa keskiaikainen puolustuslinna uudenaikaiseksi asuinpalatsiksi. Huoneiden holvauksia ruvettiin purkaa ja niiden tilalle rakennettiin tasakattoja. Ulkomuuriin puhkottiin lasiruuduilla peitettyjä ikkuna-aukkoja ja hypokaustiuunien rinnalle muurattiin avotakkoja. Pieni porrastorni rakennettiin. Se on yksi Pohjoismaiden vanhimmista nelisivuisista portaikoista.

II 1555-1574

Kustaa Vaasa nimitti poikansa Juhanan Suomen herttuaksi. Juhana asui Turun linnassa jalkavaimonsa Kaarina Hannuntyttären kanssa 1556-1561 ja puolisonsa Puolan prinsessa Katariina Jagellonican kanssa joulusta 1562 elokuuhun 1563. Juhana-herttuan aikana Turun linna uudistettiin komeaksi renessanssilinnaksi, jolloin se saavutti pääpiirteissään nykyiset mittasuhteensa.

Päälinnaan rakennettiin uusi kerros herttuallista hovia varten. Sen salit olivat avaria ja valoisia. Seinät paneloitiin ja avotakkojen viereen pystytettiin kaakeliuuneja. Esilinnan puolelle valmistuivat tilat herttuan kanslialle. Turun linnan hovi oli alkuna Suomessa uudelle aikakaudelle, renessanssille.

Lähde: Turun linna, päälinnan opaskirja, Turun museokeskus 2009

Bienvenue a turku