Eurooppalainen rakennustapa levisi Suomeen.

Olet tässä: Etusivu / Rakennusvaiheet / Keskiajalta renessanssiin

Keskiajalta renessanssiin


Keskiajan ja renessanssin välinen kausi kattaa seuraavat rakennusvaiheet:

I 1280-1310

Mantereelta noin 800 metrin päässä olevalle pienelle kallioluodolle alettiin rakentaa harmaakivilinnoitusta. Yhdeksän metrin korkuisten harmaakivimuurien sisällä oli kaksi rakennusta: linnan päällikön asuinhuone luoteisnurkassa ja ristikkorakenteinen kappeli koilliskulmassa. Länsi- ja itäpäissä olivat porttitornit ja molemmissa sivumuureissa portit.

II 1310-1364

Turun linnan ensimmäinen ritarihovi syntyi. Linnan isäntä ja koko Suomen päämies Matias Kettilmundinpoika asui hoveineen linnassa 1324-26. Hänen seurueeseensa kuuluivat Ruotsin ensimmäiset nimeltä tunnetut muurimestarit Orm ja Nicolaus. Läntisen sydäntornin ja pohjoissiiven palatsin rakentaminen aloitettiin. Sivumuurien portit muurattiin umpeen ja länsitornin portti menetti merkityksensä. Sisäänkäynti sijaitsi itätornissa. Linna jaettiin välimuurilla kahteen osaan, läntiseen palatsipuoleen ja itäiseen esilinnaan.

Kuningas Maunu Eerikinpojan ja Albrekt Mecklenburgilaisen riitaisuuksien aikana linnaa piiritettiin kahdeksan kuukauden ajan. Piiritys päättyi tulipaloon. Siinä tuhoutuivat mm. vastarakennetun keskiaikaisen kuninkaansalin holvit.

III 1364-1486

Koko Itämaan päämieheksi valittu Bo Joninpoika Grip rakennutti kuninkaansalin holvit uudelleen. Eteläinen siipi korotettiin koko pituudeltaan. Linnantuvan viereen nousi pieni holvattu huone, kivikamari, jossa linnan vouti asui. Pohjakerroksessa sijaitsi keittiö, jossa oli avoin liesi ja suuri leivinuuni. Keittiön alapuolella oli kaivo. Laajennustöiden valmistuttua linnassa oli nelisenkymmentä huonetta. Linna kuului 1472-99 Sten Sture vanhemman läänityksiin.

IV 1486-1505

Sten Sture vieraili Turussa useaan otteeseen. Valtionhoitaja oli kiinnostunut linnasta ja hänen aikanaan toimeenpantiin keskiajan suurimmat rakennustyöt. Sturen kirkko ja Nunnankappelina tunnettu huone kuuluivat näihin rakennushankkeisiin.

Keskiaikainen linna oli rakennettu puolustuksen ehdoilla. Huonetiloihin kuljettiin sisäpihan ympäri rakennetuilta solakäytäviltä, jotka voitiin vihollisen uhatessa pudottaa alas. Ulkomuuriin ei tehty ikkunoita, vaan ainoastaan kapeita ampuma-aukkoja.

Lähde: Turun linna, päälinnan opaskirja, Turun museokeskus 2009

Bienvenue a turku